29
dec
2016

Met welke bubbels gaat u het nieuwe jaar in?

Met de jaarwisseling ontkurken er in veel huishoudens de flessen met ‘bubbels’. Welke mousserende wijnen nog wel eens door elkaar worden gehaald zijn de champagnes, prosecco’s en cava’s. Voor het oog lijken ze alle drie veel op elkaar. Toch zit er wel een degelijk een verschil in deze drankjes. Deze verschillen zitten hem voornamelijk in de oorsprong, vinificatiemethode en soms de smaak.

Ontstaan mousserende wijn

Mousserende wijnen zijn vrijwel altijd wit en worden ook eerst op de normale manier gemaakt. Daarna wordt een mengsel van wijn, suiker en gist toegevoegd. Vervolgens wordt de wijn gebotteld en voorzien van een tijdelijke afsluiting. Na opslag in de kelder ontstaat er een twee gisting in de afgesloten fles. Hierdoor ontstaat koolzuurgas en daarmee de bubbels.

Champagne

Champagne is alleen champagne als het volgens de champagneregels is gemaakt in de Champagnestreek. De mousserende wijnen die in deze streek zijn geproduceerd mogen ook alleen maar de naam ‘champagne’ dragen. De champagne wordt onderverdeeld in een aantal verschillende soorten, afhangend van de hoeveelheid suiker.

  • Brut Nature: heel erg droog, er is geen suiker toegevoegd
  • Extra brut: extra droog, er is minder dan 2 gram suiker per liter toegevoegd
  • Brut: droog
  • Sec: iets minder droog dan brut
  • Demi-sec: half droge bubbels
  • Doux: zeer zoete champagne met een suikergehalte van meer dan 50 gram per liter

Prosecco

De prossecco heeft zijn oorsprong in Veneto, Italië. Deze mousserende wijn is overwegend fruitig. Binnen deze bubbelwijn is er een onderverdeling van een drie soorten:

  • Tranquilo: Bevat geen bubbels
  • Frizzante: Semimousserend
  • Spumante: Parelt langdurig

Cava

De cava wijn is niet aan een streek gebonden zoals de champagne en prosecco. Hij mag overal in Spanje worden gemaakt. In principe ligt de cava het dichts bij de champagne. Qua druifsoorten die er in verwerkt zijn, maar ook de verschillende niveaus van droog naar zoet. Het grootste verschil zit hem in de prijs.

Samenvatting

Hoewel cava dichtbij champagne in de buurt komt, wordt er voor beiden een andere mix van druifsoorten gebruikt. Prosecco wordt gemaakt van één druifsoort, de Glera druif (ook bekend als de Prosecco druif). Daarnaast wordt hij veelal gefermenteerd in een tank in plaats van in de fles. Dit proces is eenvoudiger en dat maakt deze mousserende wijn ook goedkoper. In de meeste gevallen is Prosecco ook wat fruitiger en daarmee voor veel mensen toegankelijker.