31
jan
2017

Welke wijn kiest u bij een gerecht?

Een vraag die veel mensen zichzelf stellen: welke wijn kies ik nu bij een bepaald gerecht? Rode wijn bij vlees en witte bij vis is een basisregel, maar toch gaat dit niet altijd op. Daarnaast hebben we ook nog te maken met een persoonlijke voorkeur. Wij leggen u graag uit welke wijn u het beste bij een bepaald gerecht kunt serveren.

Vuistregel voor de volgorde van drinken

Witte wijn voor de rode wijn
Droge wijn voor de zoete wijn
Lichte wijn voor de volle (rijpe) wijn
Eenvoudige wijn voor de complexe wijn

Mousserend

Bubbels passen goed bij zoutige gerechten. Perfect dus voor een avondje sushi of zoute snack, als een nootje of chips. De mousserende wijn kent ook weer verschillende smaken, van zoet tot droog.

Past bij: Groenten, brood, harde en zachte kaas en vis

Zoete witte wijn

Wilt u de smaak van een pittig gerecht wat neutraliseren, kies dan voor een zoete witte wijn. Dit blust als het ware en geeft het geheel een wat zachtere smaak.

Past bij: Harde worst, zoete gerechten, harde en zachte kaas

Droge witte wijn

Een wijntje bij de salade? U kunt dan de keuze maken voor een droge witte wijn. Dit past uitstekend bij gerechten met groenten.

Past bij: Groenten, vis en geroosterde groenten

Volle witte wijn

Bij een romige gerechten, zoals die uit Franse keuken, past een volle witte wijn heel goed. Denk hierbij ook aan romige pasta’s zoals een pasta carbonara.

Past bij: Zeevruchten, wit vlees, vis, brood en zachte kaas.

Rose wijn

Goed gekruid eten en een rosé wijn. Net als bij een zoete witte wijn, dient een rosé wijn ook als neutralisatie voor goed gekruid eten. Perfect dus bij een Marokkaans of Indisch gerecht.

Past bij: Zeevruchten, wit vlees

Lichte rode wijn

Een lichte rode wijn is wat fruitig van smaak en gaat goed samen met gerechten waar paddenstoelen in verwerkt zijn. Zoals risotto, pasta’s met champignons, maar ook hartige taart of gerechten uit de Franse keuken.

Past bij: Harde worst, wit vlees, zeevruchten en geroosterde groenten

Medium rode wijn

Hoe robuuster het eten, des te robuuster de wijn. Een medium rode wijn past goed in de Italiaanse en Spaanse keuken. Gerechten met vlees zoals varken, eend, lam, gedroogde ham en worst smaken goed met een medium rode wijn.

Past bij: Harde worst, rood vlees, wit vlees, brood, harde kaas en geroosterde groenten

Volle rode wijn

De meest krachtige wijn is de volle rode wijn. Vlees van de grill, barbecue of geroosterd/gerookt wordt nog lekkerder in combinatie met een volle rode wijn.

Past bij: Harde worst, rood vlees, brood en harde kaas

Dessertwijn

It’s all in the name. De dessertwijn bewaart u voor, inderdaad het dessert. Hierbij valt te denken aan zoetigheden zoals cake, ijs, fruit, maar als u van een kaasdessert houdt kan dit natuurlijk ook zachte kaas zijn.

Past bij: Zoete gerechten, harde worst, brood en zachte kaas


Bronnen:

RudyKookt

Studenten.net