25
mrt
2017

Wat zegt de kleur over een biertje?

Ieder biertje heeft zo zijn eigen kenmerken. Er zijn verschillende factoren die het karakter van een biertje bepalen. Naast dat ieder biertje weer anders van smaak is, is er ook onderscheid te zien in kleur. Om bieren te kunnen beschrijven wordt in de brouwerswereld de kleur van het bier vastgelegd. Deze kleur wordt vastgelegd in een kleurcode EBC (European Brewers Convention).

Hiervoor geldt, dat 1 EBC overeenkomt met 1 ml jodium per 100 ml water. Naarmate een bier donkerder is, heeft het een hogere EBC waarde.  Wat deze waarden betekenen leggen we door middel van onderstaand schema uit met de bierkleuren en de bijbehorende EBC waarden.

Verschillende kleuren

Kleur EBC Waarden
bleek/licht blond 6-9
blond/geel 9-12
goud 12-20
amber 20-30
koper 30-45
donker koper/bruin 45-75
zeer donker bruin (doorschijnend) 75-120
zwart (niet doorschijnend) >120

Brouwers kunnen door met verschillende mouten te werken een donkerder of een lichter bier creëren. De kleur van mout hangt samen met de brandingen die de mouter heeft toegepast. Een pils bevat bijvoorbeeld geen gebrande mout, een dubbel bevat een beetje donker gebrande mout en stout bevat relatief veel gebrande mout

Om de zetmeel uit de graankorrels in suiker om te zetten laat men deze kiemen. Het proces stopt bij verhitting. Hoe hoger de temperatuur, hoe eerder die suikers karamelliseren. De korrels kunnen zelfs licht verbranden. Beide donkere aspecten dragen bij aan de kleur die het bier krijgt.

Voorbeelden

Om u een beeld te geven welk biertje u in een bepaalde categorie kiezen kunt, geven wij u een aantal suggesties.

  • Bleek/lichtblond: Jupiler / Bavaria / Heineken
  • Blond/geel: Gulpener dort / Steenbrugge Blond
  • Goud: Palm / Boon Geuze
  • Amber: de Koninck
  • Koper: Brand Imperator / Boon Kriek
  • Donker koper/bruin: La Trappe Tripel / Palm Dobbel
  • Zeer donker bruin: Westmalle Dubbel
  • Zwart: Jopen extra stout

Bronnen:

Brouw-bier.nl

Bierparade.nl

Hobbybrouwen.nl