11
sep
2017

Wijnoogst Noordelijk halfrond van start

Deze week gaat de wijnoogst op het Noordelijk halfrond van start. Wijnmakers hebben maanden lang met veel liefde, aandacht en geduld gezorgd voor hun druivenstekken. Nu is het eindelijk tijd om deze druiven, na toestemming van de prefect uit de regio, te proeven, ruiken en plukken.

Belangrijke factoren

Ieder jaar weer zijn de wijnboeren even gespannen. Er zijn veel factoren die de oogst dwars kunnen zitten. Hier dient de wijnboer rekening mee te houden. Voorbeelden hiervan zijn de verschillende druivenrassen op de verschillende pencelen, elk met een eigen vegetale cyclus, de bodemverschillen, de wisselende weeromstandigheden en de uiteindelijke logistiek van de oogst.

Zelf wijn oogsten

In mooie wijnlanden zoals Frankrijk, Italië en Spanje gaan de handen uit de mouwen. De wijnbouwers zelf werken vaak samen met liefhebbers (toeristen) die een week of langer komen ‘logeren’ om te werken in de wijngaarden. Iets wat iedere avontuurlijke wijnliefhebber wel op zijn of haar lijstje heeft staan! Wat dacht u van Bourgogne of Toscane?

Wanneer start het plukken

De uiteindelijke startdatum voor het plukken van de druiven in Frankrijk wordt bijvoorbeeld vastgesteld door de prefect van de regio. Hierbij wordt rekening gehouden met het suikergehalte van de druif en de kleur van de pit. Er zijn zelfs wijnboeren die de druiven zelf proeven en op de schil bijten, om zo de tannines te controleren.

Soorten druiven

Wanneer er in een bepaalde streek wijn wordt geplukt is sterk afhankelijk van de soorten druiven.

Mousserende wijnen worden de laatste jaren bijvoorbeeld steeds vaker op de finesse van de zuren ontwikkeld. Voor varianten zoals Cava, Champagne en Crémant wordt een vroege oogst aanbevolen.

Krijgt u nog nieuwe wijnen in uw winkel naar aanleiding van de oogstmaand? Het team van Uw Slijter adviseert u graag over de beste selectie wijnen voor in uw winkel. Meer weten over de Uw Slijter formule? Klink dan hier.

Bronnen: Lewine.nl en France.fr