18
dec
2017

Champagne combineren met gerechten tijdens de feestdagen

Veel mensen drinken alleen champagne tijdens Oud & Nieuw of hun bruiloft. Bubbels zijn ook uitermate geschikt voor de feestdagen. Champagne combineert heerlijk met bijvoorbeeld gepocheerde zalm of Thaise gerechten. Ook tijdens de borrel combineert champagne prima met diverse hapjes. Let wel, Champagne is een beschermde naam: alleen mousserende wijnen uit de Champagnestreek mogen deze naam aannemen.

Smaaktypes

Er zijn veel verschillende soorten champagne. Bij het combineren van champagne en gerechten is het belangrijk om rekening te houden met smaaktypes die dicht bij elkaar liggen. Frisse, jonge champagnes hebben vaak de smaak van witte (citrus)vruchten. Dit combineert goed met bijvoorbeeld witvis of zeevruchten. Valt de keuze voor een vintage champagne, dan is de smaak van de champagne verder ontwikkeld, waardoor het beter combineert met gevogelte of kalfsvlees.

Druivenrassen

Klassieke champagnes worden gemaakt van drie druivenrassen: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Die laatste twee zijn blauwe druiven, maar door persing komt enkel het witte sap vrij waardoor het zich uitstekend leent als sap voor het maken van een heerlijke champagne.

Blanc de Blancs

Champagnes die gemaakt worden van de Chardonnaydruif, worden Blanc de Blancs genoemd. Deze champagne is over het algemeen goed te combineren met zeevruchten en groentes. Daarnaast leent deze champagne zich ook erg goed als een verwennerij voorafgaand aan het dineren.

Blanc de Noirs

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van rode druiven, spreekt men van een Blanc de Noirs.  Deze champagnes combineren voortreffelijk met gerechten die een sterke smaak bevatten. Denk aan een pittige kaasplank of een heerlijk mals biefstuk.

Nagerechten en champagne

Champagne is goed te combineren met nagerechten die niet te zoet van smaak zijn. Bessen, citroen en minder zoete taartvarianten zijn een voorbeeld hiervan. Ook de combinatie met een iets wat puurdere chocola, die bitter van smaak is, is een goede keuze.

Champagne tijdens de borrel

Een kerst of- nieuwjaarsborrel is niet compleet zonder een glaasje champagne. Er zijn verschillende ‘hapjes’ geschikt voor het combineren met champagne. Denk aan Turkse vijgen, een olijvenmix, pittige nootjes of amandelen bedekt met zwarte chocolade.

Besteedt u tijdens de feestdagen ook extra aandacht aan de presentatie van de champagnes uit uw assortiment? Het team van Uw-Slijter helpt u graag bij het presenteren van deze producten. Meer weten over de Uw-Slijterformule? Neem vandaag nog contact met ons op.

Bronnen: Ongewoonlekker.com en Club-Champagne