28
aug
2018

Chardonnay, verrassend veelzijdig

Een close-up van een tros witte druiven

Dat de Chardonnay geliefd is bij velen is niet verrassend; de wijn is zacht en toegankelijk en is er variërend van de meer gerijpte, volle Chardonnaywijn tot de frisse, fruitige versies. Smaken van appel en peer, kruidige en bloemige aroma’s komen vaak terug in de Chardonnaywijn. En wist u dat op eik gerijpte Chardonnay ook tonen van vanille en karamel bevat?

Groot aanpassingsvermogen
Chardonnaydruiven komen overal ter wereld voor. Dankzij zijn opmerkelijke aanpassingsvermogen aan klimaat en bodem gedijt deze druif vrijwel overal goed. Omdat de druiven de typische smaken van hun bodem overnemen, is geen enkele Chardonnaywijn hetzelfde. In de wijnen die geproduceerd worden in warme gebieden komen smaken van tropische vruchten als perzik, meloen en ananas terug. De Chardonnaywijnen uit koelere klimaten zijn frisser en hebben een hogere zuurgraad. In deze wijnen voeren appel en citrusfruit vaak de boventoon.

Sterk druivenras
Wist u dat Chardonnay druiven het enige witte druivenras is dat kan rijpen in houten vaten? Het eikenhout verandert de structuur van de wijn en voegt er aroma’s aan toe. Geen enkele witte druif is opgewassen tegen deze invloeden van het eikenhouten vat, behalve de sterke Chardonnay. Dit resulteert in een verrassende Chardonnay met aroma’s van eikenhout, vanille en karamel.
De Chardonnaywijn die op stalen tanks is gerijpt is frisser, en ligt qua smaak dichtbij een pinot gris of sauvignon blanc. De Chardonnay is echter zachter en fruitiger dan eerder genoemde wijnen.

Wijn-spijscombinaties
Omdat de Chardonnay wijn er in zoveel verschillende variëteiten is, is de mogelijkheid om de wijn te combineren met eten oneindig. Voor elk gerecht is wel een passende Chardonnay te vinden.

Bent u benieuwd naar de Chardonnaywijnen in ons assortiment? Neem gerust contact met ons op, het team van Uw Slijter staat voor u klaar!