28
aug
2018

Gin in de hoofdrol

Een close-up van gin in een glas

De gin-tonic heeft de laatste jaren een grote opkomt gemaakt. Hiermee is gin een steeds populairdere (mix)drank geworden. Wat weet u uw klanten te vertellen over gin? In dit blog wat meer over de achtergrond van deze drank.

Nederlandse roots
Hoewel gin bekend staat als een engelse drank, liggen zijn roots in Nederland! In het geval van maagklachten of galstenen werd er in de 17e eeuw regelmatig jenever voorgeschreven als medicijn. Hierdoor ontdekten Engelse soldaten die in ons land waren de drank en namen deze mee naar Engeland. Daar werd de distilleermethode iets aangepast en werd de jenever verbasterd naar gin.

Wodka, maar dan anders
Gin wordt gemaakt van slechts 2 ingrediënten: botanicals en pure, neutrale alcohol. Onder botanicals verstaan we eigenlijk alles dat plantaardig en distilleerbaar is, bijvoorbeeld bloemen, zaden, wortels of kruiden. De jeneverbes is altijd het hoofdbestanddeel van de botanicals. Deze geeft gin zijn typische smaak. Als alcohol wordt graanalcohol gebruikt, dit is feitelijk een soort wodka. Vandaar dat men ook wel zegt dat gin een soort wodka is met een typische smaak, dankzij de toevoeging van botanicals.

Soorten gin
In het algemeen is gin te onderscheiden in 2 soorten: london dry of distilled. Afhankelijk van het productieproces valt de gin in 1 van beide categorieën. London dry gin is gemaakt van graanalcohol en botanicals, waarbij de botanicals direct en tegelijk gedestilleerd zijn. Hierna mag er alleen water toegevoegd zijn. De London dry gins hebben een typische bittere smaak.
Bij distilled gin mag elke soort neutrale alcohol gebruikt worden en mogen zelfs verschillende distillaten met elkaar gemengd worden. Fruit en delicate botanicals worden op deze manier in de gin verwerkt. Hierdoor ontstaan de zoetere gins.

Gin-tonic als medicijn
Er gaan verschillende verhalen over de bijdrage van Gin-tonic aan je gezondheid. Men zou door het drinken van gin-tonic afvallen en ook tegen hooikoortsklachten zou het drankje helpen. Beide beweringen zijn nooit bewezen. Ook vroeger werden er al geneeskundige krachten toegewezen aan de gin-tonic. Het Britse leger was er in hun toenmalige Indische kolonie van overtuigd dat de kinine die zich in het tonicwater bevond, malaria kon genezen. De gin werd gecombineerd met de tonic om de bittere kininesmaak te verzachten. Helaas bleek deze drank geen effectief medicijn tegen malaria.

Bent u benieuwd naar de soorten gin in ons assortiment? Neem gerust contact met ons op, het team van Uw Slijter staat voor u klaar!