16
okt
2018

De Beaujolais Primeur komt er weer aan

Een opslag met wijntonnen

Elke derde donderdag van november gaan de Franse vlaggen weer uit! Dat markeert het moment dat de Beaujolais Primeur, Beaujolais Nouveau in het Frans, weer te koop is. Terwijl de druiventrossen in september nog aan de ranken in de wijngaard hingen, zijn diezelfde druiven in november gebotteld en klaar voor verkoop en consumptie. Hoe kan dat zo rapide?

In dit blog leggen wij uit hoe dat kan en vertellen wij over de andere wijnen uit de Beaujolais-streek.

Koolzuurgasvergisting of ‘Maceration Carbonique’ in goed Frans

Elke rode wijn uit de Beaujolais is gemaakt van de Gamay noir a jus blanc druif, familie van de pinot. De druiventrossen gaan in zijn geheel in een gistkuip, die wordt afgesloten. De onderste druiven pletten door het gewicht van de massa en het vrijkomende sap begint te gisten. Bij die vergisting komt koolzuurgas vrij. Dat komt bij de bovenste druiven in het vat terecht. Deze druiven gisten hierdoor in de schil. Met deze methode worden snel typische aroma`s van rood fruit uit de druif gehaald. Bovendien komt de kleur ook makkelijk los uit de schillen. De fermentatie, of vergisting, duurt maar vier dagen. Daarna wordt de druivenmassa geperst en kan de wijn slechts twee maanden rijpen. De wijn is door deze methode meteen op dronk, in tegenstelling tot wijnen uit Bordeaux.

Steeds minder populair

De Beaujolais Primeur krijgt dus niet de kans om langere tijd te rijpen, zoals andere rode wijnen dat wel krijgen. Dat is de reden waarom het soms erg eenvoudige, harde wijnen zijn, met scherpe zuren en licht fruit. Dat maakt ook dat de populariteit van Beaujolais Primeur al jaren dalende is. De Nouveau-wijnen hebben door hun mindere kwaliteit de naam van Beaujolais geen goed gedaan.
Door het aanvankelijke succes van de Beaujolais Primeur kwamen de Italianen met een tegenhanger; de Novello. Heel toevallig komt deze een week voor de Franse tegenhanger uit. De Italianen weten er in de meeste gevallen een betere wijn te maken, mede door het warmere klimaat, de mediterrane druivenrassen en lagere opbrengsten. Ook mag de Novello in heel Italië geproduceerd worden, in tegenstelling tot de afgebakende Beaujolais-regio in Frankrijk. De Italianen gebruiken wel dezelfde Maceration Carbonique-methode voor hun Novello.

De volwassen tegenhanger is de Beaujolais-Villages

Is het beter de Beaujolais dan maar beter helemaal mijden? Het antwoord hierop is volmondig nee. Er komen ook mooie wijnen uit deze streek. Beaujolais-Villages bijvoorbeeld hebben een strengere AOC-wetgeving dan de Primeur-wijnen en dit zijn vaak elegante, subtiele wijnen die na 1-2 jaar na de oogst optimaal op dronk zijn. De meest bijzondere rode wijnen uit de Beaujolais zijn echter de Cru`s. Er zijn 10 verschillende Cru’s, die allemaal met naam op het etiket vermeld mogen worden. De bovengrond varieert per Cru, maar de ondergrond bestaat bijna altijd uit graniet van oude vulkanen, en dat is nou net waar de Gamay zo dol op is. De Beaujolais-regio begint waar de Bourgogne stopt; ten zuiden van Mâcon en loopt 55 km door naar het zuiden net ten noordwesten van Lyon. De Cru’s liggen echter allemaal in het noordelijke gedeelte. Het loont altijd de moeite om iets meer te betalen voor een fles Beaujolais en te kiezen voor een van de Cru`s. Deze wijnen zijn veel geconcentreerder en verfijnder.

Beaujolais bij het eten

Beaujolais is een goede tafelgast, die prima past bij een voorgerecht als carpaccio. Daarnaast past een Beaujolais goed bij een kaasplankje als dessert, waarbij de kazen niet te sterk mogen zijn. Als begeleiding bij het hoofdgerecht is het zaak geen zware gerechten te kiezen. En een wat stevigere Beaujolais, zoals een Brouilly, kan daarentegen bij een mooi hoofdgerecht als gevogelte, rood vlees en niet te zware wildgerechten gedronken worden.
Serveer daarbij deze wijnen niet te warm, het liefst rond de 15 graden. Hierdoor komt het fruit meer naar boven en geeft de wijn een energieker gevoel. Eenmaal in het glas stijgt de temperatuur van de wijn snel. Schenk de wijn daarom liever koeler in dan warmer. Zet de fles in het huidige gure jaargetijde in de garage of kelder, daar wordt de wijn niet slechter van.

Heeft u de Beaujolais Primeur al besteld, of een assortiment Beaujolais Villages in uw winkel? Sluit u aan bij onze formule en profiteer van alle voordelen die wij bieden.