28
apr
2017

Wijnverpakkingen onder de loep

Wijn is in allerlei verpakkingen verkrijgbaar. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat consumenten steeds vaker wijn kiezen op basis van de verpakking. En wat blijkt, kartonnen verpakkingen doen het goed. Wat is daar de reden van en welke verpakkingen zijn er nog meer?

Uitgebreide mogelijkheden

Kartonnen verpakkingen bieden uitgebreide mogelijkheden. In vergelijking met een ronde fles is er op een rechthoekig kartonnen pak meer ruimte voor beeld en tekst. Daarnaast is er met karton druktechnisch meer mogelijk. Zo kunnen er meer kleuren op gedrukt worden. Bovendien is karton ook in diverse vormen te gebruiken, bijvoorbeeld met meer dan 4 hoeken. Dat valt zeker op tussen de standaardverpakkingen, zoals de glazen flessen, in uw slijterij.

Welke voordelen heeft een kartonnen verpakking?

  • Kartonnen wijnverpakkingen zijn niet breekbaar en glazen flessen wel
  • Glazen verpakkingen zijn zwaarder dan die van karton
  • Kartonnen verpakkingen nemen minder ruimte in beslag
  • Er is meer gemak voor de consument bij keuze voor karton, want de wijnfles hoeft bijvoorbeeld niet meer naar de glasbak te worden gebracht.
  • Uit onderzoeken is gebleken dat kartonnen wijnverpakking minder milieubelastend zijn dan glazen flessen. Transportkosten bij glazen flessen zijn hoger dan karton, omdat glas meer ruimte nodig heeft en zwaarder dan karton is.

Verpakkingscombi

Wijn wordt niet alleen in glazen flessen of kartonnen verpakkingen verkocht, maar ook in plastic wijnverpakkingen. Een combinatie van plastic en karton is ook mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de bag-in-box (bib). Dan is de wijn verpakt in een plastic container, meestal met pompje, met een doos eromheen. De wijnen in bibs winnen in Nederland aan populariteit. Het oude imago van smakeloze bulkwijn is inmiddels afgeschud. Daarom kiezen bekende wijnmerken er ook voor om hun wijn in een bib aan te bieden. Wijnmakers zijn al bezig geweest met moderne varianten op de bib, zoals Cubiton of een stazak met tapkraan.

Smaakbeleving

Het gaat natuurlijk niet alleen om de buitenkant, maar vooral ook om de binnenkant. Welke wijn zit er in de verpakking? De meningen zijn nogal verdeeld als het over de invloed van glas, plastic of karton op de wijnkwaliteit gaat. Maar ja, dat is echt een kwestie van smaak. Belangrijk is dat het verpakte product goed is. Bij Uw Slijter is er een uitgebreide wijnkeuze in soorten, verpakkingen en hoeveelheden. Uiteraard beschikken wij ook over mooie cadeauverpakkingen, waarmee u als slijter uw klanten kunt ‘inpakken’. Ontdek op uw-slijter.nl wat wij u als slijter nog meer te bieden hebben.



Bron: Marketingtribune