15
mei
2017

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Rode wijn is een belangrijk product in het assortiment van uw winkel. Vandaag nemen wij een moment om even stil te staan bij het intensieve proces rondom het maken van rode wijn. In dit blog leest u in een paar simpele stappen welke reis rode wijn aflegt voor de flessen in uw winkel arriveren.

Het kneuzen van de druiven

Het begint allemaal met de juiste druiven. Bij het maken van rode wijn betekent dit dat de rode druif het hoofdingrediënt is. Niet enkel de kwaliteit van de rode druif, maar ook de streek waar de druif vandaan komt, bepaalt de kwaliteit van de rode wijn. Zodra de druiven rijp zijn, is het tijd om deze te plukken en te vervoeren naar het pershuis. Dit is de plek waar het allemaal gebeurt. Vervolgens is het tijd om de druiven te kneuzen. Tijdens het kneuzen van de druif breekt de schil van de druif, zodat het sap ui de druiven vrijkomt. Zodra deze stap is voltooid, heet de vrijgekomen substantie ‘most’. Het grootste verschil bij het maken van rode wijn, ten opzichte van witte wijn, is het feit dat de maker bij het maken van rode wijn niets hoeft weg te gooien: niet alleen het sap van de druiven is nodig, maar ook de schil, de pit en de steeltjes. De schil van de rode druif zorgt voor de mooie kleur van rode wijn.

De eerste gisting

Na het persen volgt de eerste gisting. Tijdens dit proces worden de suikers in het sap omgezet naar alcohol. Deze ontwikkeling neemt ongeveer vijftien dagen in beslag. Om te voorkomen dat de gistcellen afsterven, is de temperatuur in de kelder tijdens dit proces zeker 20 à 30 graden. Hierna verplaatst de maker de wijn naar vaten om te rijpen. Vaten dienen schoon te zijn, om te voorkomen dat de wijn troebel wordt. De zuurstof in de lucht is verantwoordelijk voor het veranderen van de kleur en de smaak, maar ook de tijd dat de schil in de most baddert heeft invloed op de kleur: hoe langer de schil in de most verblijft, hoe roder de wijn van kleur is.

De tweede gisting

Tijdens een eventuele tweede gisting zetten bacteriën de aanwezige appelzuren om in mild melkzuur. De wijn verplaatst vervolgens met regelmaat naar een schoon vat, zodat het niet te lang contact heeft met oud bezinksel. Tijdens dit proces is het voor de maker van de wijn ook mogelijk om verschillende druiven met elkaar te mengen. Tot slot zorgt de combinatie van gelatine, eiwitten, vislijm en bentoniet voor het klaren, zodat de wijn vervolgens gebotteld op weg kan naar de volgende bestemming.

Wijnpresentatie

Kortom, het proces vergt veel tijd, liefde en vakmanschap. Deze elementen kunt u terug laten komen in de manier waarop u de wijn presenteert in uw winkel. Dat kan bijvoorbeeld door de wijn te plaatsen op een oud wijnvat of het ontwikkelen van een schematische weergave van het proces voor aan de muur. Heeft u er weleens over nagedacht om uw klanten op een simpele manier te laten zien of ervaren hoe rode wijn wordt gemaakt? Het team van Uw Slijter adviseert u daar graag over. Ontdek op www.uw-slijter.nl wat Uw Slijter voor u als slijter kan betekenen.


Bronnen: 24wijn en Aureliuswijnen.