18
jun
2018

Hoe bewaart u rode wijn het beste?

Vragen klanten u wel eens hoe ze hun rode wijn het beste bewaren? In een mooi wijnrek, op een donkere plek in de kast of mooi in het zicht om mee te pronken? Iedereen heeft zo zijn eigen plek in huis waar de rode wijn bewaard wordt. Maar wat is nu de ideale plek en hoe lang kunt u rode wijn bewaren? Wij zetten een aantal tips voor u op een rijtje.

Consumptiewijn of bewaarwijn?

Niet elke wijn is geschikt om langere tijd te bewaren tot zich een speciale gelegenheid voordoet. Negen van de tien rode wijnen is hier niet voor geschikt. Deze wijnen drinkt u het best ‘jong’, binnen 1 à 2 jaar na botteling. Wacht u langer met opentrekken van de wijn, dan is er een grote kans dat u een teleurstelling te wachten staat. De wijn is bedorven. De beste plek om wijn te bewaren is op een donkere plek met een temperatuur tussen de 10 en 20 graden. Niet te warm en niet te koud dus. Liggen is niet noodzakelijk. Natuurlijk is liggend bewaren in een wijnrek in de kamer ook een optie. Bij voorkeur met wijnen die u binnen afzienbare tijd gaat openen, en niet in de volle zon.

Anderzijds smaken de echte bewaarwijnen vaak stroef en wrang als deze te vroeg geopend worden. De tannine heeft dan onvoldoende tijd gehad om te verzachten, waarbij zuurstof een sleutelrol speelt. Bewaarwijnen bewaart u bij voorkeur liggend, op een donkere plek bij een temperatuur van 10-12 graden.

Nog een paar interessante weetjes:

  • Vermijd trillingen en bewaar de wijn bijvoorbeeld niet onder de trap.
  • Geuren van uien en aardappels kunnen in de wijn trekken, dus bewaar deze niet bij de wijn!

Na het openen

Omdat er na het openen zuurstof bij de wijn komt, ontwikkelt deze zich sneller. De rode wijn in een aangebroken fles verandert na openen langzaam in een bruine en troebele drank. Het is dan ook aan te raden een aangebroken fles niet langer dan twee dagen te laten staan. Door de aangebroken fles in de koelkast te plaatsen, verlengt u de houdbaarheid met 1 dag. Ook het gebruik van een vacuümpomp helpt om de houdbaarheid te verlengen. Doordat hierdoor de zuurstof verwijderd wordt, kunt u een geopende fles ongeveer drie dagen bewaren.

Neem contact met ons op als u advies wilt over het bewaaradvies bij uw rode wijnen. Het team van Uw Slijter helpt u graag!