20
aug
2018

Waar komt de radler vandaan?

Een beeld van boven van een glas met radler bier

Dat het Radler bier steeds meer in opkomst is, kan haast niemand zijn ontgaan. En niet alleen citroen, maar ook smaken als grapefruit en appel worden al toegevoegd aan deze lichte, zomerse biertjes. Maar weet u eigenlijk waar het Radler bier vandaan komt?

Uit nood geboren
Voor de oorsprong van de Radler moeten we terug naar het Duitsland van 1922. Radler bier is ontstaan in Beieren. Rond deze tijd begon de fiets aan zijn opmars en trokken steeds meer Duitsers er in het weekend op uit. Reden voor de heer Franz Kugler, een lokale kroegbaas, om een fietspad aan te leggen dwars door het bos naar zijn restaurant de “Kugler Alm” (bij München). Dit fietspad werd zo populair dat er op een zonnige zaterdagmiddag ineens zomaar duizenden dorstige Duitsers op zijn terras neer streken. Bij gebrek aan bier besloot hij zijn voorraad vruchtensap ook aan te spreken. De Radler (van de duitse term voor wielertoeristen “Fahrradler”) was geboren!

Frisse dorstlesser
Radler bier bestaat uit pils of bruin bier met limonade. Gemiddeld bestaat een Radler bier uit 50% bier en 50% limonade. Er zijn echter ook brouwerijen die een verdeling aanhouden van 60% bier en 40% limonade. Het is echter heel wat anders dan fruitbier. Hierbij wordt het fruit namelijk al toegevoegd tijdens het brouwproces. Echte biergoeroe’s zien Radler dan ook niet als echte biersoort, omdat volgens hen door de vermenging met limonade de karakteristieke smaak van het bier verloren gaat. Hoe dan ook, Radler bier is een heerlijke verfrissende dorstlesser voor op warme dagen.

Hulp nodig bij het adviseren van uw klanten? Neem gerust contact met ons op, het team van Uw Slijter staat voor u klaar!