21
jan
2019

Hoe lang drinken wij al whisky?

Opslag met whisky tonnen

In onze schappen staan verschillende soorten en merken whisky en het aanbod groeit. Een drank die nog steeds aan populariteit wint. Maar wanneer is het maken van whisky ontstaan? Wij duiken de geschiedenis in over het ontstaan van whisky.

Destilleren

Voor het maken van whisky – en het maken van alcohol in het algemeen – is destilleren het voornaamste proces. Wie de eerste was die dit proces heeft uitgevonden, is niet precies bekend. De eerste geschriften waarin destilleertechnieken zijn beschreven, dateren van enkele honderden jaren na de geboorte van Christus. Chemici uit het Midden-Oosten gebruikten deze techniek voor het maken van parfum en medicijnen. Via omwegen door Spaanse kloosters en Frankrijk is het uiteindelijk in Ierland terechtgekomen en richting Schotland overgewaaid.

Uisge beatha

Het woord waar whiskey zijn naam aan ontleent is Uisge beatha, vrij vertaald van levenswater in het Gaelic. De uitspraak hiervan is ‘oesjkibah’ wat de Engelsen te lastig en te lang vonden. Zo werd usquebaugh uiteindelijk ‘uisgy’ en verbasterde het in whisky bij de Schotten en in whiskey voor de Ieren. Dit verschil is ontstaan door dialect en willekeur.

Soorten whisky

Net als wijn zijn er vele soorten whisky’s verbonden aan een land of streek. Veelal kun je aan de geur en smaak bepalen waar deze vandaan komen. De grootste hoeveelheid aan whisky’s die wordt geproduceerd zijn blended whisky’s.
Blended whisky’s bestaan uit een grain whisky met meestal meerdere malt whisky’s. Grain whisky’s zijn gemaakt van ongemoute granen, dat meestal mais is. Een malt whisky is gemaakt van gemoute gerst.
De single malt whisky mag alleen die naam dragen als het van één distilleerderij komt. De vintage malts zijn gemaakt uit één jaar van distillatie.
Single malt whisky’s kunnen ook samengesteld worden van verschillende distilleerderijen. In dat geval zijn het geen blended whisky, maar pure of vatted malt whisky.

Whiskylanden

De oorsprong van de whisky ligt in Ierland. Nadat de Engelsen Ierland hadden veroverd, is het ook in Schotland terechtgekomen. In de 19de eeuw namen de Ierse kolonisten de kennis van het whiskey stoken mee naar de Verenigde Staten. Tot op de dag van vandaag wordt in de Verenigde Staten whiskey op z’n Iers gespeld. In de jaren 20 van de vorige eeuw richtten twee Japanners de eerste Japanse whiskystokerij op, nadat ene Masataka Taketsuru in Schotland was geweest om de kneepjes van het vak te leren.

Hoe staat het met uw kennis over whisky? Wanneer u aangesloten bent bij Uw Slijter formule is uw kennis up-to-date door onze opleidingen en bijscholing.