15
feb
2019

Oer-Hollandse dranken, welke kent u?

Glazen met Gin tonic en limoen

Nederland kent een rijke historie aan sterke dranken die teruggaat tot in de middeleeuwen. In het bijzonder de gedestilleerde wijn, die wij kennen als brandewijn. Vaak hadden deze een medicinale achtergrond en werden wijdverspreid tijdens de pestepidemieën in Europa. Hieronder lichten we de oer-Hollandse sterke dranken jenever, gin, oranjebitter en Beerenburg uit.

Jenever

Door de toevoeging van kruiden aan de brandewijn werd er een geneeskundige werking aan toegeschreven. De brandewijn, waaraan jeneverbessen waren toegevoegd, werd populair. Wanneer wij de korenbrandewijn met jeneverbessen jenever zijn gaan noemen, is niet bekend. Wist u dat sinds 20 mei 2008 jenever is erkend als beschermde geografische aanduiding? Dit houdt in dat jenever alleen mag worden geproduceerd in Nederland, België en een paar aangrenzende gebieden in Frankrijk en Duitsland.

Gin

Tegenwoordig is gin weer immens populair. De oorsprong van deze populaire Engelse drank ligt in Nederland, toen prins Willem III van Oranje (1650 – 1702) vanaf 1689 regeerde als koning over Engeland. Jenever werd daar ook populair en Engelse distillateurs probeerden de drank na te maken. Zonder de juiste receptuur ontwikkelden zij een eigen versie van jenever, die uiteindelijk bekend is geworden onder de naam gin.

Oranjebitter

Ter ere van verschillende door prins Frederik Hendrik gewonnen veldslagen werd oranjelikeur ontwikkeld. Tot 1800 was deze drank niet erg bekend. Pas na het aantreden van de eerste Oranje, koning Willem I, werd het opnieuw op de markt gebracht, maar nu zonder suiker. De naam veranderde van oranjelikeur in oranjebitter. Inmiddels is de smaak weer veranderd, omdat de meeste producenten weer wat suiker toevoegen.

Beerenburg

Ondanks wat velen aannemen, is Beerenburg begin zeventiende eeuw gemaakt door Amsterdamse jeneverstokers die een kruidenmengsel van de kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg gebruikten. Dit werd onder de schippers enorm populair, die er een heilzame werking aan toedichtten. Daarop zagen diverse apothekers hun kans schoon en maakten hun eigen brouwsel. Deze plaatselijke varianten op Beerenburg mochten deze naam niet gebruiken. Vandaar de verschillende spellingsvariaties op de naam Beerenburg, zoals Berenburg en Berenburger. Hoewel de oorsprong van Beerenburg in Amsterdam ligt, is de drank vooral populair in Friesland.

Welke oer-Hollandse dranken kent u nog meer?

Als u lid wordt van onze slijtersformule ondervindt u het voordeel van onze slijterfamilie. Van inkoop tot opleiding, wij ondersteunen u. Neem contact met ons op voor meer informatie.