23
jul
2018

In de schijnwerpers: rum!

Een glas gevuld met rum en limoen. Op de achtergrond zie je een fles Havana Club rum

In historische verhalen van vroeger tijden wordt rum al veelvuldig genoemd, veelal als buit en betaalmiddel van de boekaniers, oftewel piraten. Waar rum dus ooit de favoriete drank was van mariniers en zeerovers, is de drank inmiddels geliefd bij velen. En dat is niet zo gek, want met deze veelzijdige drank kan je vele kanten op. Heerlijk om puur te drinken maar ook erg geschikt voor in zomerse cocktails. In deze blog zetten we rum in de schijnwerpers. Waar komt rum vandaan, welke soorten zijn er en hoe wordt rum gedronken?

De oorsprong
De kunst van het rum stoken is waarschijnlijk ontstaan in Brazilië, waar de Spaanse en Portugese kolonisten in de 16e eeuw voor het eerst suikerriet aanplantten. Hiervan werd een drank gestookt die door de Brazilianen Cachaça werd genoemd. Vanuit Brazilië verspreide de drank zich naar andere landen in het Caraïbisch gebied, waar ook nu nog de meeste rums vandaan komen. Vooral Cuba heeft zich ontpopt tot de bakermat van de rum, met beroemde merken als Bacardi en Havana Club.

Hoe wordt rum gemaakt?
Het basisingrediënt voor rum is suikerriet. Veel rumproducenten gebruiken daarbij ook diens bijproduct: de melasse. Na de toevoeging van gist en water fermenteert de drank. Vervolgens laat men de drank minstens een jaar rijpen. Rum die rijpt in stalen tanks blijft nagenoeg kleurloos. Rijping in eikenhouten vaten zorgt voor een bruine kleur. Ook de blending speelt een belangrijke rol. Wanneer rum langere tijd op vaten rijpt, verdampt de alcohol en blijft een stroperige melasse over in het vat. Om de drank vloeibaar te houden moet dus regelmatig een jongere rum worden toegevoegd. Tijdens deze blending kunnen ook specerijen of smaakstoffen mee gemengd worden, waardoor een spiced rum of flavored rum ontstaat.

Soorten rum
Van helder wit tot donkerbruin van kleur, rum is er in vele variaties. De smaak varieert hierbij van lichtzoet tot nootachtig vol specerijen. Vooral de oudere rumsoorten zijn geschikt om puur te drinken. De jongere rums zijn ideaal voor een mixdrank met bijvoorbeeld cola of in een zomerse cocktail.

Witte rum is helder en nagenoeg kleurloos. Kenmerkende zoete rum-smaak zonder andere toevoegingen.
Bruine rum dankt zijn kleur aan de rijping op houten vaten. Bruine rum is zwaarder van smaak dan de witte rum en zit vol aroma’s, bijvoorbeeld van specerijen.
Gold rum zit zowel qua kleur als qua smaak tussen witte en bruine rum in.
Spiced rum is een variëteit op basis van gold rum waaraan tijdens het productieproces specerijen zijn toegevoegd als kaneel, anijs of peper.
Flavored rum is de rum waaraan tijdens het blenden smaakstoffen zijn toegevoegd. Veelvoorkomende toevoegingen zijn kokos, mango en sinaasappel.
Strohrum is rum met een alcoholpercentage van minstens 75%.
Cachaça is de Braziliaanse variant van rum, die enkel van versgeperst suikerrietsap gemaakt wordt.

In de mix
Zoals er vele soorten rum zijn, zijn er ook oneindig veel manieren om de rum te drinken. In de mix wordt rum vaak gedronken met cola, of in één van deze beroemde zomerse cocktails.

Mojito
Makkelijk, fris, zomers: lekker! Bijna iedereen kent inmiddels de mix van witte rum, bruiswater, suiker, limoen en munt wel.

Piña Colada
Een tropische klassieker die met de eerste slok doet denken aan een wit zandstrand met helderblauwe zee. Mix kokosrum met kokosmelk, gecondenseerde melk en ananassap en je tropische cocktail is klaar.

Caipirinha
De Caipirinha is de Braziliaanse tegenhanger van de Mojito. Gemaakt van de Braziliaanse Cachaça, gecombineerd met rietsuiker, limoen en ijs.

Neem gerust contact met ons op voor advies over de samenstelling van uw rum-assortiment. Het team van Uw Slijter staat voor u klaar!