24
mei
2017

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Witte wijn wordt door mensen over de hele wereld gedronken. Lekker bij visgerechten of een stukje kaas. Dit maakt dat witte wijn een belangrijk product in uw assortiment is. Vandaag nemen we de tijd om u te vertellen welke stappen de wijnmaker doorloopt tijdens het maken van witte wijn.

De perfecte druif

De druif is de basis voor wijn. Het vruchtvlees van de druif bevat suikers en zuren. Aan de binnenkant van de schil bevinden zich de aromazuren. De schil van de druif bevat kleurstoffen en tannines. De buitenkant van de schil bestaat uit natuurlijke gistcellen. De drie druifsoorten die het meest worden gebruikt voor het maken van witte wijn zijn de Ugni Blanc, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Door de druiven met de hand te plukken, zorgt de wijnboer er voor dat kwaliteit van de druif behouden blijft. Om de aroma’s uit de druivenschillen optimaal te benutten, maakt de wijnboer gebruik van Schilweking. Dit is een populaire methode om meer aroma’s uit de schillen te onttrekken waarbij de druiven worden ingeweekt.

Persen en gisten

Druiven voor witte wijn worden geperst vóór het gistproces. Witte wijn wordt namelijk van zowel witte als rode druiven gemaakt. Iedere druif bevat wit sap en door het schilcontact met de wijn weg te laten, voorkomt de wijnboer dat de kleur van de witte wijn wordt aangetast door de schil van rode druiven. Hierna komt het sap tot rust, wat zorgt voor een betere klaring van de most. De temperatuur wordt hierbij verlaagd tot vier graden. De stoffen in de schillen hebben tijdens het maken van witte wijnen nauwelijks invloed op het eindresultaat. Hierdoor is de most en later de witte wijn gevoeliger voor oxidatie. Om te voorkomen dat witte wijnen oxideren, wordt er op lage temperatuur vergist, zodat de aroma’s optimaal beschermd blijven.

Fermentatie

Voor elke wijn is fermentatie nodig. Dit is het natuurlijke proces waarbij suiker uit de most wordt omgezet naar alcohol. Dit proces komt tot stand dankzij wijngistcellen. Deze cellen zetten de natuurlijke druivensuikers om in alcohol en koolstofdioxide. Tijdens dit proces komen specifieke geur- en smaakcomponenten vrij die zijn verborgen in de most. Vers druivensap is troebel omdat het sap vaak vruchtvlees bevat. Om de most helder te maken, laat de wijnboer de most twaalf tot vierentwintig uur in een cuve tot rust komen. De vaste bestanddelen zakken vervolgens naar de bodem, wat maakt dat het sap gemakkelijk gescheiden kan worden. Ook kan de wijnboer ervoor kiezen om te most te centrifugeren. Zodra de wijn helder is, is het tijd om te bottelen. De meeste witten wijnen worden in het voorjaar gebotteld, nadat ze voldoende hebben gerust.

Wijnpresentatie

De wijnboer doorloopt veel stappen voor de witte wijn perfect op smaak is. Deze elementen kunt u terug laten komen in de manier waarop u witte wijnen presenteert in uw winkel. Heeft u er wel eens over nagedacht om uw klanten te laten ervaren hoe witte wijn wordt gemaakt? Het team van Uw Slijter adviseert u daar graag over. Ontdek op www.uw-slijter.nl wat Uw Slijter voor u als slijter kan betekenen.


Bronnen: wijnkennis.be, wijn-met-passie.nl en witte-wijn.com