12
jun
2017

Welk bier hoort in welk glas?

De echte bierkenner weet maar al te goed waarom iedere soort bier om een eigen glas vraagt. Bier heeft de ruimte nodig om ‘wakker’ te worden en de smaak te optimaliseren. Daarnaast vragen de verschillende biersoorten om verschillende schuimlagen om de drinkervaring te verbeteren. Bent u het overzicht een beetje kwijt? In dit blog beschrijven wij welke biersoort in welk glas hoort.

Pils

Pils roept gelijk associaties op met de kroeg. Hier drinkt men deze biersoort uit een vaasje of een fluitje. Pils kan ook geschonken worden in een glas op een voetje.  Bij pils is het vooral belangrijk dat het glas niet te dik is en dat er een flinke schuimkraag mogelijk. Het glas voelt licht aan de mond, waardoor de smaak van het pils direct aanwezig is.

Weizen

Weizenglazen zijn relatief hoge glazen die normaal gebruikt worden voor het schenken van halve liters. Indien het bier goed wordt ingeschonken is het mogelijk om de schuimlaag boven de rand van het glas te laten drijven. De glazen hebben de vorm van een zandloper. De hoogte van het glas maakt het mogelijk om de kleur van het bier goed te bestuderen en het koolzuur te bewonderen. De klassieke weizen komen oorspronkelijk uit Duitsland.

Abdijbieren

Abdijbier vraagt om een kelk. Dit is een glas met een komvorm, ondersteund door een stabiele voet. De vorm van het glas behoud de aroma’s van het bier waardoor deze duidelijk terugkomen in de smaak.

Bokbier

Bokbier wordt geschonken in een tulpvormig glas. Het glas verzorgt een dikke schuimlaag en behoudt de smaken van het bier optimaal. Het tulpvormige glas rust op een stevige voet. Ook zwaardere bieren zoals Blondbier vragen om dit glas.


Bronnen:

Want.nlBiernet.nl