07
mrt
2018

5 Handige tips voor uw wijnkeuze

U herkent het vast bij uw klanten: stress bij wijnkeuze. Op uw kaart of in uw zaak heeft u ook zoveel verschillende soorten wijn staan. Hoe helpt u uw klanten bij het maken van de juiste keuze? Uw Slijter zet vijf handige tips voor u op een rijtje.

1. Juiste volgorde

Het is van belang om een goede opbouw van wijn te hebben bij een etentje. Als het om de wijnkleur gaat, begin dan met wit en schenk daarna rood. Bij het type wijn kiest u bij voorkeur eerst een wijn die jong, fruitig en niet te zwaar is. Pas daarna schenkt u de wat complexere, oudere wijnen.

2. Vaste combinaties

Er zijn enkele vaste wijn-spijscombinaties, die bijna altijd goed werken: bij vlees en wild past rode wijn en witte wijn is lekker bij gevogelte en vis en gevogelte.

3. Kwalitatief gelijkwaardig

Als uitgangspunt kunt u gelijkwaardigheid in kwaliteit aanhouden. Dat betekent dus dat een eenvoudige wijn goed bij een eenvoudig gerecht past. Staat er een speciaal gerecht op het programma, kies dan voor een duurdere (meestal complexere) wijn. Meestal geldt bij streekgerechten dat daar streekwijnen bij passen. Een Riesling uit de Elzas past bijvoorbeeld goed bij Elzasser zuurkool.

4. In balans

Meestal gaat het in de zoektocht naar de juiste wijn-spijscombinaties om het vinden van harmonie en balans. Dat vindt u wanneer een gerecht en wijn erg op elkaar lijken qua gevoel, smaakaroma’s en zwaarte. Denk bijvoorbeeld aan:

– een expressieve Sauvignon Blanc is heerlijk bij een frisse salade met geitenkaas

– een krachtige wijn zoals Shiraz is een uitstekende keuze bij een hertenbiefstuk met een krachtige smaak.

5.Altijd goed

Blijft er twijfel over de wijnkeuze? Gelukkig zijn er enkele witte en mousserende wijnen, die zich aanpassen aan het smaakprofiel van het gerecht. U zit altijd goed met bijvoorbeeld een Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, droge rosé of champagne.

Het team van Uw Slijter helpt u graag bij het kiezen van uw wijn.


Bron:

Ilovefoodwine.nl