09
jul
2018

Speciaalbier of pils?

Een mooi sfeerbeeld met verschillende soorten bier

De afgelopen jaren is markt voor speciaalbier enorm gegroeid. Waar speciaalbier eerst zeer exclusief was, merken we nu dat consumenten er steeds vaker voor kiezen thuis te genieten van een speciaalbiertje en minder vaak het ‘standaard’ pils in huis halen. Reden genoeg om uw assortiment speciaalbieren extra aandacht te geven.

Oorsprong speciaalbier

De term speciaalbier is in Nederland ontstaan in de jaren ’80, toen Belgische bieren steeds meer terrein wonnen op de Nederlandse biermarkt. Deze Belgische bieren hadden beduidend andere smaken dan het reguliere pils dat de markt tot die tijd domineerde. Alle bieren die niet onder de noemer pils vallen, worden vanaf toen aangeduid als speciaalbier. De belangstelling voor speciaalbier nam toe, waardoor steeds meer kleinschalige brouwerijen werden opgezet die zich exclusief richten op de productie van speciaalbier.

Oorsprong pils

In 1842 werd in de Tsjechische stad Pilsen het eerste pils gebrouwen, het dankt zijn naam dus aan de stad van oorsprong. De Duitser Josef Groll brouwde het uit ontevredenheid over het bier in Pilsen. Pils wordt gebrouwen uit mout, water, hop en gist en bevat meestal rond de 5%. Toevoegingen als suiker of mais verhogen het alcoholpercentage, maar hebben geen invloed op de smaak. De smaak van pils wordt vaak als zwak en vlak omschreven.

Speciaalbier versus pils

Het grootste verschil tussen pils en speciaalbier is het gistingsproces. Pils is bijna altijd ondergistend, wat betekent dat het gistingsproces plaatsvindt onder een lage temperatuur tussen de 4 en 15 graden. Omdat de gist zich tijdens dit proces af zet op de bodem wordt deze methode ondergisting genoemd. Speciaalbieren daarentegen zijn bovengistend. Door een temperatuur tussen de 15 en 25 graden tijdens het gistingsproces blijft de gist op het brouwsel drijven. Bij bovengisting is meer mogelijk met smaken en toevoegingen dan bij ondergisting.

Gezien de toename van de vraag naar speciaalbier is deze onmisbaar in uw assortiment. Maar binnen het speciaalbiersegment is de keuze nog steeds reuze! Neem gerust contact met ons op voor advies over de samenstelling van uw assortiment speciaalbieren. Het team van Uw Slijter staat voor u klaar!