26
nov
2018

De soorten champagne, welke zijn er?

Een rek met verschillende soorten champagne

Een champagne wordt veelal aangeschaft voor een speciale gelegenheid. De koper wil er absoluut zeker van zijn dat de keuze van de champagne perfect is. Het uitkiezen van die perfecte champagne kan een flinke klus zijn. In dit blog leggen wij uit wat en waar de verschillen in zitten, zodat u het juiste advies kunt geven.

De verschillende soorten

Champagne mag alleen champagne heten als het uit de Champagnestreek komt. Alle andere bubbels mogen dus geen champagne heten! Binnen de champagnes zijn er nog verschillen. Deze zijn onderverdeeld in:

  • suikergehalte
  • druivenrassen
  • jaargang.

Het suikergehalte

Het suikergehalte is bepalend voor de champagne door de toevoeging van een mengsel van rietsuiker en gereserveerde wijn, dat Liqueur de Dosage heet. Het mag duidelijk zijn dat de hoeveelheid suiker in de Liqueur de Dosage het zoetgehalte bepaalt en daarmee ook de champagne.

Brut
De Brut champagnes behoren tot de droge champagnes en bevatten de minste hoeveelheid suiker. De meeste champagnes op de markt zijn Brut champagnes.

Demi-sec
Een letterlijke vertaling van demi-sec is half droog. De Demi-sec champagnes zijn al veel zoeter dan de brut door de hoeveelheid suiker.

Andere soorten
Naast bovenstaande soorten zijn er ook nog de Extra Brut champagne en de Sec. Aan de Extra Brut is bijna geen suiker toegevoegd en is de droogste onder de champagnesmaken. De Sec zit tussen de Brut- en de Demi-sec champagnesmaak. Een praktisch niet meer verkrijgbare champagne is de Doux champagne, met een heel zoete smaak.

Druivenras

Niet alleen het suikergehalte, maar ook het druivenras maken dat er verschillende champagnes zijn. Voor het maken van champagne worden drie rassen gebruikt: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meurier. Daaruit kunnen drie variaties champagne worden gemaakt.

Blanc des blancs
Deze wordt gemaakt van uitsluitend witte druiven. Hiervoor komt de Chardonnay-druif in aanmerking. Dit zijn over het algemeen verfijnde champagnes met een hoge zuurgraad, die smaken naar citrus of appel.

Blanc des noirs
Als blanc des blancs alleen van witte druiven is gemaakt, lijkt het overduidelijk dat deze champagne is geproduceerd uit blauwe (Zwarte) druiven. Dat zijn de Pinot Noir- of Pinot Meunier-druiven. Soms is het een mix van beide. Dit geeft de champagne een vol karakter en smaak van donker fruit.

Rosé champagne
Om rosé champagne te vervaardigen, wordt er tot maximaal twintig procent rode wijn aan toegevoegd. Daarmee krijgt deze champagne die mooie roze kleur, die doet denken aan rood zomerfruit. Ook de smaak heeft dezelfde associatie; rode vruchten als framboos of aardbeien.

Jaargang

Net als wijnen kunnen ook jaren meetellen in de kwaliteit en prijs van champagnes. Bij champagnes is het alleen eenvoudiger.

Champagne sans millésime
Dit zijn de meest voorkomende champagnes. Door de mix van jaren hebben deze een constante smaak en kwaliteit.

Champagne millésime
Alleen deze champagnes hebben een vermelding van een jaargang. Zonder uitzondering is de Champagne millésime een brut en afhankelijk van het jaar heeft het zijn eigen karakter. Vaak heeft deze champagne een hogere prijs door de langere bewaartijd in de kelders.

Advies gewenst? De slijters van Uw Slijter staan voor u klaar om u te adviseren en te helpen bij uw champagnekeuze. Vindt hier een Uw Slijter bij u in de buurt of neem contact met ons op.