18
jul
2017

De historie van whisky

Whisky, we kunnen stellen dat dit toch wel de meest geliefde gedestilleerde drank ter wereld is.Whisky is telkens weer uniek, omdat de benodigde ingrediënten lucht, turf, een distillaat verkregen uit het zetmeel van granen en water in iedere windstreek anders smaken. Dit maakt dat iedere whisky een uniek karakter draagt, beïnvloed door de maker. Maar hoe is whisky ontstaan en hoe is het naar Nederland toegekomen?

Ver voor onze jaartelling

Niemand weet hoe lang de kunst van destilleren al bestaat. Wel wordt geschat dat historie van whisky haar oorsprong ver voor onze jaartelling vindt. De Arabieren stookten reukwater op basis van bloemen en noemden dit verschijnsel ‘al-koh’l’, wat ‘het verfijnde’ betekent. Middeleeuwse rondreizende monniken introduceerden de techniek van het distilleren in Ierland. Al snel wisten de Ieren en Schotten een alcoholische drank te brouwen.

Whisky als medicijn

De eerste varianten van whisky waren behoorlijk sterk en werden exclusief door monniken gedestilleerd. Whisky werd destijds nog niet gerijpt, waardoor de structuur vrij ruw was. Ook werd het voornamelijk gebruikt als medicijn voor de behandeling van ziekten en verlamming. Het waren waarschijnlijk Ierse missionarissen die de distillatietechniek in Schotland introduceerden. Dit maakt dat er sinds 1494 in Schotland whisky wordt geproduceerd.

De reis van whisky

De Schotten produceerden voornamelijk whisky voor de Schotse markt, Ierland, Engeland en overige delen van het Britse imperium. In de 19e eeuw belandde de kennis van whisky stoken in de Verenigde Staten. Tot op de dag van vandaag wordt de Ierse spelling gebruikt: whisky.

Hoe laat u uw klanten de geschiedenis van whisky ervaren in uw winkel? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden die u kunt toepassen. Meer weten over de Uw Slijter-formule? Neem gerust contact met ons op, we staan u graag te woord.