23
mei
2018

De organisatie van een wijnproeverij

Consumenten genieten steeds vaker van een goed glas wijn en zijn bereid hierin iets meer te investeren. Daarbij is er ook interesse in de herkomst van de wijn, de druif en geschikte wijn-spijscombinaties. Vandaar dat de wijnproeverij steeds meer in opkomst is.

Niet alleen voor wijnkenners, maar juist ook voor de consument die zich net iets meer wil verdiepen in de wijn. Een wijnproeverij is een mooi instrument om uw klanten kennis te laten maken met de wijnen in uw assortiment en te adviseren welke wijn bij welke gelegenheid past. Hoe organiseert u een wijnproeverij? Wij zetten de belangrijkste elementen voor u op een rij.

Wat is het kennisniveau?

Wilt u een proeverij organiseren voor beginners of mensen met al wat wijnkennis? Bepaal dit vooraf en maak dit ook duidelijk in de aankondiging. Zo voorkomt u een te root niveauverschil tijdens de proeverij. Uiteraard heeft het niveau ook invloed op de wijnen die u kiest en welke informatie u deelt tijdens de proeverij.

Kies een thema voor uw wijnproeverij

Om samenhang in de proeverij te creëren is het aan te raden een thema te kiezen. Een wijnproeverij kan als thema bijvoorbeeld één specifiek land of regio hebben, of zelfs een bepaald soort druif. Maar ook speciale gelegenheden zoals feestdagen of specifieke wijn-spijscombinaties lenen zich uitstekend als thema voor uw proeverij. Denk bijvoorbeeld aan een wijnproeverij rondom de start van aspergeseizoen en laat uw klanten kennis maken met wijnen voor bij het witte goud.

Bepaal een logische volgorde

De volgorde waarin de wijn geproefd wordt helpt om het maximale uit de smaak te halen. Over het algemeen geldt:

  • Licht naar zwaar
  • Wit naar rood
  • Jong naar oud
  • Koud naar warm

Wat heeft u nodig?

Eerste vereiste zijn natuurlijk de wijnen. Reken op 1 fles per 10-12 personen. Om een variatie aan wijnen te kunnen laten proeven, is een minimum van 6 deelnemers aan te raden. Daarnaast zijn natuurlijk wijnglazen nodig, een karaf water en waterglazen. Eventueel stokbrood of toastjes om tussendoor te neutraliseren. En bij een wijn-spijsproeverij het hapje waarbij u wijnen selecteert.

Beoordelingsformulier

Bezoekers van een wijnproeverij vinden het fijn hun bevindingen op te schrijven. U kunt kiezen voor pen en papier, maar een gestandaardiseerd beoordelingsformulier is ook een goede optie.

Voor vragen over het organiseren van een wijnproeverij in uw winkel kunt u contact met ons opnemen. Het team van Uw Slijter helpt u graag!