29
jul
2017

Whisky combineren met gerechten

Er bestaan onwijs veel verschillende whiskysmaken. Dit maakt dat u eindeloos kunt experimenteren met gerechten die daarbij passen. Wel zijn er enkele regels die het een beetje makkelijker maken: vermijd whisky bij gerechten waarin veel knoflook is verwerkt en onthoud dat vetten beter samengaan met whisky dan zuren. De smaak van knoflook blijft lang aanwezig op de tong waardoor de smaak van whisky niet de kans krijgt om zich kenbaar te maken.

Richtlijnen

Niet alle gerechten combineren makkelijk met whisky. Wie echter de juiste keuzes maakt, zal ontdekken dat er tussen gerechten en whisky een magische match kan ontstaan. Lichte whisky’s gaan goed met lichte gerechten en zware whisky’s gaan goed met zware gerechten. Eigenlijk zijn de richtlijnen best simpel, maar het vinden van de meest geschikte whisky voor bij een gerecht blijft toch een uitdaging.

Whisky en biefstuk

De combinatie van whisky en biefstuk is altijd een goed idee. Wilt u het traditioneel Schots houden? Kies dan bijvoorbeeld voor een ‘beef in whisky sauce’. De robuuste smaken van dit gerecht gaat uitstekend samen met de zachte tonen van whisky. U kunt ook whisky toevoegen aan de saus van het gerecht. Mocht u meer zin hebben in een visgerecht, dan is whisky ook een goede match!

Whisky en soepen

Ja, whisky is ook geschikt in combinatie met soepen. De zoutige vloeistof brengt de zoete tonen van de whisky optimaal naar boven. Kies bijvoorbeeld voor een heldere kippensoep.

Whisky en chocolade

Pure chocolade staat er om bekend goed te matchen met de smaak van whisky, dus waarom zou u geen whisky combineren met een dessert?

Whisky en kazen

Ook tijdens het borrelen combineert een whisky prima met een lekker blokje kaas. Vermijd hierbij wel de blauwe schimmelkaas en pittige kazen. Een romige, zachte kaas is eerder geschikt. Adviseert u uw klanten al over het combineren van whisky met gerechten? Het team van Uw-Slijter adviseert u graag over de mogelijkheden. Neem voor meer informatie contact met ons op, we staan voor u klaar!

 

Bronnen: esquire.nl, whiskywise.nl  en bestofwhisky.com