08
okt
2017

De invloed van vaten op whisky

Échte whisky moet volgens de regels minimaal drie jaar rijpen voor het optimaal op smaak is. Over het algemeen rijpt het overgrote deel langer dan de vereiste drie jaar. Dit is goed, want de vaten zijn een belangrijk element in het verkrijgen van de smaak van de whisky. Welke verschillen zijn er tussen de soorten vaten en hoe beïnvloedt dit de smaak?

Verschillende soorten vaten

Voor het rijpen van whisky wordt een enorm aantal soorten vaten gebruikt. Zo zijn er heel veel verschillende maten. De ‘quarter cask’ behoort bijvoorbeeld tot de kleinere vaten. Hier past maximaal vijftig liter whisky in. De grote broer van dit vat, de American Standard Barrel (ASB) kan gevuld worden met maar liefst 200 liter. Deze variant wordt vaak toegepast voor de rijping van Bourbon. Dan is er ook nog de ‘Butts’. Dit vat wordt veel gebruikt voor de rijping van Spaanse sherry en kan gevuld worden met 650 liter whisky! Het verschil tussen Amerikaanse en Europese vaten zit voornamelijk in het soort hout dat gebruikt wordt.

De smaak van de whisky

Er zijn veel factoren die invloed uitoefenen op de smaak van de whisky. Het vat waar de whisky op rijpt is zo’n bepalende factor. Hoe kleiner het vat, hoe intensiever het contact tussen vat en whisky.  Dit zorgt voor de vaak kenmerkende smaak. De grotere vaten vragen om een langere maturatie voor meer smaak. Zo zorgt de ‘Butt’, nadat hij is gebruikt voor het maken van Spaanse Sherry, voor een zoete smaak aan de whisky die daarna in het vat komt.

 

Eikensoort

Het soort eiken dat gebruikt wordt, heeft gevolgen van de vanille invloeden in de smaak. Amerikaans eiken laat sterke invloeden van vanille achter, Europees eiken wat minder. De smaak van vanille kan versterkt worden door de binnenzijde van de vaten te branden. Dit is een methode die geregeld wordt toegepast door brouwers.

De leeftijd van het vat

Tot slot is het belangrijk om te weten dat de leeftijd van het vat ook invloed heeft op de smaak van whisky. Hoe jonger het vat, hoe sterker de invloed van het hout.

Wilt u zich graag aansluiten bij een slijtersformule die u optimaal voorziet van advies en u echt opneemt in de slijtersfamilie? Neem dan eens contact met het Uw Slijter-team op, zodat wij u er meer over kunnen vertellen!

Bron: Drank.nl