25
okt
2017

Pils is niet gewoon een biertje

Pils, iedere bierliefhebber kent deze variant als ‘het biertje’ voor in de kroeg, tijdens een feestje of een middagje op het terras. Maar, is pils dan echt ‘gewoon’ een biertje? En wat houdt speciaalpils eigenlijk in?

De geschiedenis van pils

Pils is zonder twijfel de meest bekende en meest gedronken biersoort. Ondanks dat veel mensen denken dat pils als eeuwen oud is, is het product eigenlijk relatief jong. Pils werd voor het eerst gebrouwen in 1842 in het plaatjes Bohemen (Tsjechië). De reden voor het brouwen was het feit dat de mensen het troebele bier van die tijd zat waren. Ze wilden iets nieuws. De inwoners benaderden een Duitse brouwer met de vraag een heldere, frisse biervariant te brouwen. De brouwer is hierin geslaagd, waarna Pils bekend werd als het goudgele, frisse bier.

Hoe smaakt pils het lekkerst?

Pils is een ondergistend bier: de gist doet zijn werk pas echt bij koele temperaturen. Wat maakt pils nu echt lekker? Het gaat er vooral om dat het bier helder en schoon smaakt. Daarnaast is het van belang dat er sprake is van een goede balans tussen de smaak van mout en hop. Pils smaakt het lekkerst in een droog, schoon glas.

Speciaalpils

Pils is meer dan dat lekkere biertje bij de buurtbarbecue of de voetbalwedstrijd op zaterdag. De ontwikkelingen op de biermarkt laten ook pils niet koud. Speciaalpils in opmars! Deze pilsvariant mag best een beetje troebel zijn. Lekker bitter en net iets meer of minder alcohol, best een complexe, uitgesproken smaak. Het lijkt alsof speciaalbier past onlangs haar stappen in de bierwereld heeft gezet, maar dit is niet waar. Het oudste Nederlandse speciaalbier werd gebrouwen in 1952. Deze variant ontstond doordat brouwers de stijging van de economie wilden vieren, door tijdens het brouwen alle ingrediënten net ietsje meer toe te voegen. Dit speciaalbier droeg de naam ‘Up’, als afkorting van uptimistisch.

Besteedt u in uw winkel aandacht aan de presentatie van speciaalbier? Het team van Uw-Slijter staat voor u klaar om u te voorzien van advies bij het inrichten van uw winkel. Benieuwd naar de Uw-slijterformule voor u als zelfstandig ondernemer? Neem dan gerust contact met ons op.

Bron: Hop! magazine, uitgegeven door Albert Heijn.