11
jun
2018

Tongstrelende witte wijnen

Droge witte wijn, fruitige witte wijn of zoete witte. Er is een breed scala aan witte wijnen, elk met zijn eigen kenmerken. Heerlijk als frisse dorstlesser op een zonnige dag, bij een zomers visgerecht of juist bij een zoet dessert.

Droge en zoete witte wijnen

De droge witte wijnen bevatten minder suikers dan de zoete dessertwijn. Droge witte wijnen zijn te onderscheiden worden in halfdroog, ook wel demi sec, halbtrocken of Feinherb genoemd. Of de drogere wijnen die sec, dry of trocken genoemd worden.

Witte en blauwe druiven

Witte wijn wordt niet alleen van witte druiven gemaakt. Ook blauwe druiven zijn geschikt om een heerlijke witte wijn van te maken. Alleen het sap van de druiven wordt gebruikt voor het maken van de wijn, zo kan het dat de kleur van de blauwe schillen niet in de witte wijn terecht komt. Uiteindelijk bepaalt het gebruikte druivenras de kleur. Ook de leeftijd van de wijn is van invloed op de kleur van het eindproduct. Onderling verschillen witte wijnen van kleur, van een groenige kleur van een jonge witte wijn tot een donkergeel of zelfs oranje teint van de meer gerijpte witte wijnen.

Druivensoorten

Er zijn vele druivensoorten die vaak in witte wijn gebruikt worden, soms ook in blends van meerdere druivensoorten:

  • Muscat: kan zoet of droog zijn en vaak gebrukt in mousserende wijnen
  • Riesling: deze bekende druif komt vaak voor in Duitsland en heeft aroma’s van citrus en groene appel
  • Chardonnay: geeft een neutrale witte wijn met een boterachtige smaak
  • Pinot Grigio: Deze druif heeft veel body en bevat veel zuren wat zorgt voor een volle en rijke wijn.
  • Sauvignon Blanc: de druif voor een droge, frisse wijn met vaak een lichtgele kleur.
  • Viognier: Deze Franse druif is moeilijk te groeien maar resulteert in een droge wijn met krachtige smaken en een subtiel aroma.

Witte wijnen voor elke gelegenheid

Deze grote diversiteit aan witte wijnen maakt dat deze geschikt is voor meerdere momenten en gelegenheden. Vaak zien we wel dat bij het aanbreken van mooi weer de vraag naar witte wijn toeneemt. Op het terras in de zon, bij een lichte salade of een gerecht met kip of vis. Bij speciale gelegenheden wordt graag genoten van de mousserende wijnen. En de dessertwijnen gaan uiteraard prima hand in hand met een heerlijk dessert. Maar ook in de herfst en winter is witte wijn heerlijk te drinken als aperitief of bij gerechten met kip of vis. Kortom: voor elke gelegenheid is er een bijpassende witte wijn te schenken!

Neem contact met ons op als u advies wilt bij het samenstellen van uw assortiment witte wijnen. Het team van Uw Slijter helpt u graag!